فهرست مطالب

مجله تحقیقات آزمایشگاهی دامپزشکی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • الهه ابراهیم زاده*، سارا خلیلی، روح الله فتاحی، عباس گرامی صادقیان، محمدباقر آهو صفحات 5-10

    کریپتوسپوریدیوزیس بیماری روده ای است که از راه دهانی - مدفوعی انتقال می یابد و سبب اسهال و حتی مرگ در حیوانات و انسان های دارای نقص سیستم ایمنی می گردد. در بررسی حاضر نمونه مدفوع به طور مستقیم از راست روده 85 قلاده سگ ولگرد (52 قلاده سگ نر و 33 قلاده سگ ماده) درسنین 6 تا 12 ماه به صورت تصادفی جمع آوری شد. اووسیست ها در ابتدا توسط روش رسوبی فرمالین اتر تغلیظ گردیدند، سپس جهت شناسایی میکروسکوپی از رنگ آمیزی ذیل نلسون اصلاح شده استفاده گردید. تک یاخته کریپتوسپوریدیوم در یک نمونه از مجموع 85 نمونه مدفوع مورد بررسی شناسایی شد و شیوع آلودگی در سگ های ولگرد تحت مطالعه 1.1 درصد اعلام گردید. با توجه به شیوع پایین این تک یاخته در سگ های ولگرد مناطق شمالی ایران و توجه به این نکته که سگ ها اکثرا به گونه کریپتوسپوریدیوم کنیس آلوده اند، در حالی که سهم بیشتر موارد کریپتوسپوریدیوزیس انسانی را کریپتوسپوریدیوم پاروم و کریپتوسپوریدیوم هومینیس رقم می زند، نشان می دهد ریسک انتقال زیونتیک کریپتوسپوریدیوم از سگ های ولگرد به انسان در مناطق مطالعه شده در این بررسی بالا نیست. با این وجود با توجه به اهمیت این تک یاخته در انسان های دارای نقص ایمنی، توجه به اقدامات پیشگیری کننده لازم می باشد.

    کلیدواژگان: کریپتوسپوریدیوم، سگ ولگرد، ایران
  • کیوان جمشیدی* صفحات 11-18
    بیماری های کبدی در گوسفند بیانگر یکی از مهم ترین موارد ارجاعات کلینیکی در این گونه دامی می باشد. بیماری های انگلی در گوسفند حایز اهمیت فراوان بوده و در این میان آلودگی انگلی کبد از جایگاه ویژه ای برخوردار است، که تشخیص قطعی آنها در دام بوسیله کالبدگشایی و یا بازرسی پس از کشتار صورت می گیرد. در این تحقیق که در کشتارگاه شهرستان میاندواب و در طول 3 ماه پاییز سال 1394 صورت گرفت، کبدهای متعلق به 1041 راس گوسفند ذبح شده و از هر دو جنس نر و ماده، مورد بازرسی و معاینه پس ازکشتار قرار گرفت. از موارد مثبت با ضایعات ماکروسکپی، ابتدا پس از اعمال برش های ضروری، فوتوماکروگراف های لازم تهیه شد. در مجموع 116 (14/11 %) مورد کبد ضبط گردید، که 94 مورد (03/81 %) آلوده به انگل دیکروسلیوم دندریتیکوم، 7 مورد (03/6 %) آلوده به انگل فاسیولا هپاتیکا، 9 مورد (76/7 %) آلوده به کیست هیداتیک، و 6 مورد (17/5 %) آلوده به انگل سیستی سرکوس تنیاکولیس بود. نتایج حاصل از مطالعه حاضر نشان می دهد که در مجموع انگل دیکروسیلیوم دندریتیکوم بیشترین علت ضبط انگلی کبد در بین گوسفندان کشتاری در شهرستان میاندواب (03/81 %) به خود اختصاص داده است.
    کلیدواژگان: گوسفند، کبد، ضایعات انگلی، کشتارگاه
  • روزبه تقوی، محمد یخچالی* صفحات 19-25
    آلودگی انگل های خارجی ماکیانبومی از منابع آلودگی طیور صنعتی محسوب می شوند که موجب خسارات اقتصادی می شوند. هدف از این تحقیق مطالعه فراوانی، توزیع جغرافیایی و فصلی انگل های خارجی در ماکیان بومی استان اردبیل بود. از 1241 قطعه ماکیانبومی 17 روستا در شمال، مرکز و جنوب استان اردبیل به روش خوشه ای در سال 1396 نمونه برداری انجام شد. شیوع آلودگی در 72 قطعه (88/5%) با بیشترین آلودگی در  مرکز (27/2%) و در فصل پاییز (09/2%) بود. شپش (18/3%) با بیشترین آلودگی از جنوب (89/0%)، کنه (63/1%) از مرکز (32/0%) و مگس خانگی (07/1%) از شمال (33/0%) بود. تنوع گونه ای شامل گونه های مونوپون گالینه (72/1%) و لیپوروس کاپونیس (46/1%)، آرگاس پرسیکوس (63/1%) و موسکا دومستیکا (07/1%) بود. نتایج مطالعه بیانگر پایین بودن فراوانی آلودگی انگل های خارجی در ماکیانتحت مطالعه بود.
    کلیدواژگان: شیوع، انگل خارجی، ماکیان بومی، اردبیل
  • محمدرضا سلیمی بجستانی*، زهرا دارابی زاده صفحات 27-32
    دیروفلاریوز یا بیماری کرم قلب (Heart worm) یکی از بیماری های مهم گوشتخوران است که عامل آن نماتود دیروفیلاریا ایمیتیس می باشد. این بیماری زیونوز بوده و از نظر بهداشت عمومی حایز اهمیت می باشد.هدف از انجام تحقیق حاضر، تشخیص آلودگی به دیروفیلاریا ایمیتیس در جمعیت سگ های شهری و روستایی شهرستان سمنان، با استفاده از روش اصلاح شده نات می باشد.در این مطالعه از تعداد 112 قلاده سگ پس از ثبت اطلاعات کامل خونگیری بعمل آمده و با استفاده از روش نات اصلاح شده رسوب حاصله از نظر حضور میکروفیلرها مورد بررسی قرار گرفتند و باتوجه به خصوصیات ریخت شناسی میکروفیلرها، تعیین گونه نیز صورت گرفت.از تعداد 112 قلاده سگ 11 مورد(9.82%)  مثبت تعیین گردید.
    کلیدواژگان: دیروفیلاریا ایمیتیس، روش اصلاح شده نات، سگ های شهری و روستایی
  • زینب صادقی دهکردی*، بهنام بهرامی، مسعود سلطانی الوار، محمودرضا رسولی، بهاره کردی صفحات 33-40

    نظارت بر بهداشت و سلامت پرندگان بومی، از آن جهت که در تماس نزدیک با انسان ها هستند، از اهمیت زیادی برخوردار است. در طی سال 1396- 1395،  برای انجام این مطالعه توصیفی - مقطعی، با مراجعه به 27 روستای استان همدان اقدام به جمع آوری نمونه های مدفوع 400 قطعه پرنده بومی (مرغ، خروس، اردک و بوقلمون) شد و از هر پرنده ، 100 نمونه مدفوع جمع آوری گردید. نمونه گیری به روش خوشه گیری مرکب از سه اقلیم مختلف شامل سرد و کوهستانی، سرد و کم ارتفاع و معتدل و کم ارتفاع  انجام شد، قبل از نمونه گیری ، سن و جنس هرپرنده در فرم مشخصات ثبت گردید. سپس نمونه ها به آزمایشگاه انگل شناسی دانشکده پیرا دامپزشکی منتقل و با استفاده از روش های معمول (شناورسازی یا رسوبی بسته به مورد) به طریقه میکروسکوپی تحت آزمایش اندازه گیری تعداد تخم در هرگرم مدفوع قرار گرفتند.نتایج نشان داد که 100% مرغ ها و خروس ها، 8/23% بوقلمون ها، و 2/26% اردک ها آلوده به انگل های گوارشی بودند. همچنین،  96/17%  اووسیت آیمریا، 26/77% تخم هتراکیس گالیناروم، 95% تخم کاپیلاریا، و 49/15%  آلودگی همزمان هتراکیس گالیناروم و کاپیلاریا تعیین شد.  انگل های جدا شده در مرغ های بومی در این بررسی برای اولین بار از منطقه مورد مطالعه گزارش شدند. دراین مطالعه، بین سن، جنس و میزان آلودگی انگلی ارتباط معناداری وجود نداشت (05/0<p). همچنین تفاوت معناداری در میزان شیوع انگل ها، در اقلیم های مورد مطالعه مشاهده نشد (05/0<p).

    کلیدواژگان: انگلهای دستگاه گوارش، پرندگان بومی، همدان
  • فاطمه عرب سلمانی، سید حسام الدین عمادی چاشمی*، سعیده نعیمی، محمد عبدالشاه صفحات 41-50

    صنعت طیور یکی از مهمترین منابع تامین پروتئین مورد نیاز جوامع بشری به شمار می رود که همواره با بیماری های متعددی دچار چالش می شود. برای جلوگیری از آسیب های جدی به گله های طیور تقویت عملکرد سیستم ایمنی آن ها نیازی اساسی می باشد. داروی گیاهی پلیوم که عصاره ریشه گیاه پلارگونیوم سیدوییدز است قادر به بهبود و درمان برونشیت حاد و علایم آن، سرماخوردگی معمولی و علایم آن، آسم، بیماری های ویروسی و باکتریایی و بهبود عملکرد سیستم ایمنی بوده است. این مطالعه بر روی تاثیرات پلیوم بر سطح ایمنی، عملکرد رشد، ضریب تبدیل غذایی در جوجه های گوشتی می باشد. در این مطالعه 100 قطعه جوجه گوشتی راس 308 به طور تصادفی به پنج گروه تقسیم شدند. دوزهای متفاوت پلیوم سه روز قبل و بعد از واکسیناسیون به آب آشامیدنی اضافه شد و در1، 14، 21، 28، 35، 42روزگی، 10پرنده از هر گروه برای خونگیری انتخاب شدند و برای تعیین عیارآنتی بادی نیوکاسل تست HI انجام گرفت. در سن 35 روزگی جهت چالش، ویروس ولوژنیک نیوکاسل به هشت پرنده از هر گروه تزریق شد. در این مطالعه پلیوم نتوانست تاثیر چندانی برروی خوراک مصرفی، اشتها و ضریب تبدیل غذایی بگذارد اما پلیوم قادر بود تاثیر معنی دار بر بهبود سطح ایمنی از هفته سوم و وابسته به غلظت مصرفی بگذارد (05/0>P).

    کلیدواژگان: پلارگونیوم سیدوییدز، نیوکاسل، ایمنی، مرغ گوشتی، پلیوم
  • زهرا علیجانپور، سارا مهدیزاده*، محمدرضا سلیمی بجستانی صفحات 51-60

    هدف از این مطالعه جداسازی و شناسایی فلور قارچی خارجی پوست و آبشش ماهی قزل آلای رنگین کمان در شهرستان شاهرود بود. به همین منظور از پوست و آبشش100 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان از 5 مزرعه در شاهرود در فصل زمستان و بهار نمونه گیری و در محیط سابرو دکستروز آگار و گلوکز پپتون آگار کشت صورت گرفت. قارچ های جداسازی شده بر اساس شکل کلنی و خصوصیات میکروسکوپی شناسایی شدند. در این مطالعه 11 جنس قارچ شامل آسپرژیلوس، فوزاریوم، فوما، کلادوسپوریوم، آلترناریا، پنی سیلیوم، رودوتورولا، کاندیدا، ژیوتریکوم، تریکوسپورون، و مالاسزیاپکی درمیس جداسازی شد که فوما و فوزاریوم از قارچ های بیماری زای مهم در آبزیان محسوب می شوند. در این مطالعه آسپرژیلوس بیشترین میزان فراوانی را در پوست (66/16%) و آبشش (8/23%) دارا بود.تنوعقارچ های جداسازی شده حاکی از شرایط نامطلوب بهداشتی مزارع است که مشکلاتی نظیر کاهش تولید، افزایش عفونت های قارچی و هزینه های درمانی را در پی دارد. قطعا شرایط آب و هوایی نیز در تنوع فلور قارچی خارجی ماهی نقش دارد.

    کلیدواژگان: فلور قارچی، پوست، آبشش، قزل آلای رنگین کمان، شاهرود
  • امیر ستاری* صفحات 61-67

    شناسایی و ارزیابی های مورفوآناتومیکی گونه های خلیج فارس گام نخست امکان سنجی تکثیر، پرورش و تولید انبوه این گونه ها و جلوگیری از واردات و پرورش گونه های غیر بومی مهاجم در آبهای سرزمینی است. از خانواده Haemulidae سه جنس در آبهای خلیج فارس گزارش شده است. جنس دیاگراما که شامل یک گونه است، جنس پلکتورهینکوس شامل یک گونه و جنس پوماداسیس شامل پنج گونه است. مطالعه مدونی بر روی سنگسر معمولی صید شده از صیدگاه های هرمزگان مشاهده نشد در نتیجه تعداد 11 قطعه ماهی جاولین گرانتر نر تهیه و پس از ایجاد شکاف کوچک در جلو سوراخ مقعدی بر روی شکم جهت نفوذ بهتر مواد تثبیت کننده (فرمالین 10درصد) به داخل بدن، به آزمایشگاه آبزیان دانشکده دامپزشکی کرمان منتقل و بررسی های کالبد شناختی و بیومتریک انجام پذیرفت.  صفات مورفومتریک) طول کل، استاندارد و طول چنگالی، طول سر، ارتفاع بدن ، قطر حدقه چشم و مردمک و فاصله دو چشم (اندازه گرفته شد و پارامتر های مریستیک قابل شمارش)تعداد فلس ها بر روی خط جانبی، تعداد شعاع های باله ها و شمارش دندان های حلقی) مورد شمارش قرار گرفت.  همچنین طول قسمت های مختلف دستگاه گوارش اندازه گرفته شده است. نسبت های طولی دهان، حلق، مری، معده و روده به کل دستگاه گوارش به ترتیب 1/14، 9/5، 4/5، 9/15 و 9/56 درصد بوده است. فرمول دندان های حلقی در قسمت سقف 5.5.5.4.4 _____4.5.4.5.5 و در قسمت کف حلق 8.8.7.7.4 _____ 2.5.9.10.9 می باشد.   یافته های بدست آمده موید تعلق این ماهی به خانواده همولیده و رژیم غذایی همه چیز خواری متمایل به گوشتخواری است.

    کلیدواژگان: سنگسر، بیومتری، مورفومتریک، مریستیک
  • سید جواد احمدپناهی* صفحات 69-77
    هورمون پاراتیرویید سبب ثابت نگه داشتن غلظت یون کلسیم پلاسما می شود. بااینحال پژوهش های صورت گرفته در دنیا در مورد خصوصیات آناتومیکی و بافت شناسی این غده در شتر، بسیار اندک است. هدف این مطالعه، بررسی ساختار تشریحی و بافت شناسی این غده در شتر یک کوهانه می باشداین مطالعه که بر روی 40 نفر شتر 10-6 ساله (20 نفر شتر نر و 20 نفر شتر ماده) صورت گرفت. ساختار تشریحی غده پاراتیرویید از نظر خصوصیات مرفولوژیکی، توپوگرافی و مجاورات، و ساختار بافت شناسی آنها پس از تهیه مقطع و رنگ آمیزی های هماتوکسیلین-ایوزین، ورهوف و تولوییدین بلو توسط میکروسکوپ نوری مورد بررسی قرار گرفت.غده پاراتیرویید در شتر از دو جفت غده داخلی و خارجی تشکیل شده است. قسمت خارجی پاراتیرویید توسط انتهای قدامی غده تیرویید پوشیده شده و قسمت داخلی پاراتیرویید در عمق انتهای خلفی لوب های تیرویید و نزدیک به لبه شکمی آن قرار دارد. آنالیز داده های مربوط به ابعاد و وزن غدد توسط نرم افزار SPSS اختلاف معنی داری را بین دو جنس نر و ماده نشان نداد. ابعاد و وزن غده پاراتیرویید خارجی راست اگرچه بیشتر از غده مشابه سمت چپ است، اما این اختلاف معنی دار نمی باشد.غده پاراتیرویید از نظر بافت شناسی، واجد سلول های اصلی و اکسی فیل می باشد که توزیع آنها از نظم خاصی تبعیت نمی کند. سلول های اکسی فیل بصورت منفرد یا دسته های بسیار کوچک در لابلای سلول های اصلی پراکنده بوده و تعداد آنها در مقایسه با سلول های اصلی اندک است.این مطالعه نشان داد که غده پاراتیرویید در شتر از نظر ساختار تشریحی و بافت شناسی تفاوت قابل توجهی با سایر پستانداران اهلی ندارد.
    کلیدواژگان: شتر، پاراتیروئید، اکسی فیل، بافت شناسی، آناتومی
  • الناز صحافی، خاطره کفشدوزان*، حمید استاجی صفحات 79-87

    بتالاکتامازهای وسیع الطیف نظیر  CTX-M یکی از اصلی ترین دلایل مقاومت  باکتری های خانواده انتروباکتریاسه به آنتی بیوتیک های مختلف، می باشند. تاکنون پژوهشی در خصوص تعیین حضور بتالاکتامازهای وسیع الطیف (ESBLs)  گروه  CTX-M  در سویه های اشریشیاکلی جوجه های گوشتی استان سمنان صورت نپذیرفته است، این مطالعه با هدف بررسی شیوع ژن بتالاکتاماز وسیع الطیف  blaCTX-Mدر اشریشیا کلی جدا شده از جوجه های گوشتی استان سمنان انجام گرفت. در این مطالعه 156 نمونه از مزارع پرورش جوجه های گوشتی و آزمایشگاه های دامپزشکی استان سمنان جمع آوری گردید. صد جدایه، شامل50 سویه اشریشیاکلی جدا شده از کلواک پرندگان به ظاهر سالم و 50 سویه اشریشیاکلی جدا شده از احشای جوجه های گوشتی مشکوک به کلی باسیلوز پس از تایید به کمک تست های افتراقی بیوشیمیایی، جداسازی و خالص گردید. برای تشخیص وجود ژن   blaCTX-Mاز واکنش زنجیره ای پلیمراز به کمک پرایمرهای اختصاصی استفاده شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد. 18%(9سویه جدا شده از احشاء مشکوک و 9 سویه از پرندگان سالم) سویه های مورد مطالعه، واجد ژن blaCTX-M بودند. فراوانی ژن  blaCTX-M در هر دو گروه مورد مطالعه فاقد اختلاف معنادار بوده که این امر نشان می دهد طیور گوشتی به ظاهر سالم مزارع پرورشی استان سمنان ممکن است به عنوان یکی از منابع سویه های مولد ESBLs عمل نموده و از طریق زنجیره غذایی، در گسترش مقاومت ضدمیکروبی نقش داشته باشند. به همین خاطر طرح برنامه های مداوم مراقبت از سلامت دربرابر خطر حضور میکروارگانیسم های مولد ESBLs ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: : مقاومت ضدمیکروبی، اشریشیاکلی، بتالاکتاماز وسیع الطیف ESBLs
  • علی مهدوی*، بهاره نوری زاده نشلی صفحات 89-102
    پرورش گوسفند سنگسری در قسمت هایی از استان سمنان وابسته به مرتع چاشم بوده و تعیین کیفیت علوفه یکی از مهمترین عوامل برای مدیریت صحیح مراتع است لذا، جهت تعیین ارزش خوراکی علوفه های مرتعی و توان مرتع چاشم در مقایسه با نیاز گوسفند های منطقه، مطالعه حاضر پایه ریزی گردید. در این مطالعه ابتدا نمونه گیاه مرتعی در 20 تکرار اخذ و پس از تعیین جنس و گونه، تجزیه تقریبی،کلسیم و فسفر، بخش الیافی، تجزیه پذیری ماده خشک و پروتئین خام ،قابلیت هضم برون تنی (روش های تلی و تری و آزمون گاز) تعیین شد. نتایج نشان داد که این مرتع شامل پنج گونه گیاهی از چهار خانواده درمنه، گون، سیاه تنگرس، کاروان کش و گون سفید بود. بر اساس نتایج بدست آمده، ماده خشک، پروتئین خام، الیاف خام، NDF، ADF، ADL، عصاره اتری، کلسیم، فسفر و خاکستر خام به ترتیب 54/94، 23/8، 75/35، 15/65، 30/50، 20/14، 15/1، 229/1، 085/0 و 25/8 درصد و میزان انرژی قابل متابولیسم40/1 مگاکالری در کیلوگرم ماده خشک بود. به طور کلی این مرتع از نظر فراسنجه های اصلی (انرژی و پروتئین) ارزشی بین علوفه های مرسوم در تغذیه دام (یونجه و کاه گندمیان) را دارا بود. با مقایسه نتایج فوق با نیاز دام های یک گله گوسفند مشخص می شود به جز عنصرکلسیم، پارامتر های انرژی، پروتئین و فسفر مورد نیاز گوسفندان سنگسری (در مقاطع مختلف زندگی) توسط این مرتع برای دام به طور کامل تامین نشده و برای حصول به حداکثر بازده تولیدی ضرورت دارد از تغذیه تکمیلی استفاده گردد.
    کلیدواژگان: آزمون گاز، ارزش غذایی، استان سمنان، تجزیه پذیری، مرتع چاشم
  • مصطفی عبداللهی*، علی اکبر مرادی، مرتضی عبداللهی، صمد لطف الله زاده، محمدجواد بریمانی صفحات 103-113

    انتقال ایمونوگلوبولین را از مادر به نوزاد از طریق جفت یا آغوز، انتقال غیرفعال (PT) (Passive Transfer) می گویند. جفت نشخوارکنندگان از نوع سیندسموکوریال بوده و سدی در برابر انتقال ایمونوگلوبولین های مادری از طریق خون به نوزاد می باشد. پس در نشخوارکنندگان به ناتوانی در انتقال ایمونوگلوبولین های آغوز، ناتوانی در انتقال غیرفعال ایمنی (FPT) (Failure of Passive Transfer) می گویند. FPT یک بیماری نبوده و حالتی است که نوزاد را نسبت به بیماری مستعد می سازد. این مطالعه با هدف تعیین درصد FPT در بره ها و بزغاله های شهرستان گرمسار و اثر فاکتورهای نژاد، جنسیت، سن مادر، تعداد زایش مادر و نوع دام (بره یا بزغاله) بر FPT صورت گرفت. این مطالعه بر روی 101 راس بره و بزغاله ی سالم دو تا چهار روزه از 10 گله ی گوسفند و بز شهرستان گرمسار انجام گردید. پس از معاینه، تایید سلامت بالینی، ثبت جنسیت، سن، نژاد، ساعت تولد، تعداد زایش مادر، سن مادر و وزن نوزاد، 3 میلی لیتر خون به صورت استریل از ورید وداج اخذ گردید. این نمونه ها بلافاصه درون لوله های ساده فاقد ضد انعقاد و در مجاورت یخ به آزمایشگاه ارجاع داده شد و با استفاده از روش بیوره و تست کدورت سنجی سولفات روی، غلظت پروتئین تام و ایمونوگلوبولینG سرمی آنها تعیین گردید. نتایج این پژوهش رخداد 50/50 % FPT در بره ها و بزغاله های تحت مطالعه، ارتباط میان نژاد و جنسیت با بروز FPT و عدم ارتباط سن مادر، تعداد زایش مادر و نوع دام با بروز FPT را نشان داد.

    کلیدواژگان: ایمونوگلوبولین، آغوز، ناتوانی در انتقال غیرفعال ایمنی، بره، بزغاله
|
  • Elahe Ebrahimzadeh *, Sara Khalili, Roohollah Fattahi, Abaas Gerami Sadeghian, MohammadBagher Ahoo Pages 5-10

    Cryptosporidiosis is a gastro-intestinal disease that cause diarrhea or even death in immunodeficient humans and animals. In this study, 85 stray dogs )52 male and 33 female) faecal samples were randomly collected directly from rectum ranging of with ages between 6-12 month. Cryptosporidium oocysts were concentrated by using the formalin ether sedimentation method followed by the modified Ziehl-Neelsen staining technique. 1 out of 85 stool samples were positive for the presence of Cryptosporidium. The prevalence rate of cryptosporidiosis between stray dogs was 1.1%. The low outbreak of Cryptosporidium in stray dogs in the studied areas and the fact that dogs are mainly infected with C.canis unlike humans who are mostly infected with C.parvum and C.huminis indicate that the risk of transferring the disease from stray dogs to humans in this research isn’t high. However, due to the importance of this protozoa in immunocompromised humans, preventive measures should be paid attention.

    Keywords: : Cryptosporidium, Stray dogs, Iran
  • Keivan Jamshidi * Pages 11-18
    Hepatic diseases in sheep represent one of the major complaints in ovidae veterinary practice. Parasitic diseases in sheep are of high concidration and among these , liver parasitic infestation which are paid special attention, are diagnosed through post mortem or post slaughter examination. In the present study which was conducted in Myandoaab slaughterhouse for a period of 3 mounths in Fall 1394, livers belong to 1041 heads of slaughtered sheep and belong to both sexes were examined postslaughter. After inserting proper disections to the lungs with macroscopic lesions, adequate number of photomacrographs were obtained. In general 116 (11.14%) livers were condemned, out of which 94 (81.03%) were infested with D. dendriticum, 7 (6.03%) with F. hepatica, 9 (7.76%) with Hydatid cyst, and 6 (5.17%) with C. taenuiculis. The results obtained out of this study revealed that the D. dendriticum was found as the most prevalent cause of liver condemnation in Myandoaab slaughterhouse.
    Keywords: Sheep, Liver, parasitic lesions, slaughterhouse
  • Rouzbeh Tagavi, Mohammad Yakhchali * Pages 19-25
    Ectoparasite infestation of poultry is one of the sources of infestation for industrial poultry, thereby constituting economic losses.The study was aimed to determine prevalence and species diversity of ectoparasites infestation of poultry in Ardabil province, Iran. A total of 1241 native chickens from 17 villages were randomly investigated. The feathers and skin were investigated using the scraping method. The fissures and crevices inside walls were searched for soft ticks. Body surface and feathers were also searched for mites and lice. Flies were trapped in nests. The overall prevalence was 5.88% with the highest infestation in fall (2.09%) and the central part (2.27%) of the region. There was no significant difference between prevalence and both geographic and seasonal distribution. Lice (3.18%), soft ticks (1.63%) and flies (1.07%) had the highest prevalence in south (0.89%), center (0.32%) and north (0.33%), respectively. The species diversity of ectoparasites with the highest prevalence was for Monopon galinae (1.72%) followed by Argas pesrsicus (1.63%) and Musca domestica (1.07%). All infested chickens had also mixed infestation with two (12.51%) and three (9.77%) species of ectoparasites. Results of this study uncovered the low prevalence of ectoparasites; however, it may be an important source of infestation for industrial poultry in the region.
    Keywords: Prevalence, Ectoparasite, Native chickens, Ardabil
  • Mohamadreza Salimi Bejestani *, Zahra Darabizade Pages 27-32
    Dirofilariosis or Heartworm infection is one of the most important disease of members of the family Canidae that caused by dirofilaria immitis nematode. The disease has been Zoonosis and in terms of public health is important. This study was conducted to determine the prevalence of dirofilaria immitis infection in Urban and rural dogs of semnan city by modified knott test. Blood samples were collected from 112 dogs and all of the information of sampling was recorded. All samples were examined by modified Knott test and the sediments were analyzed for the presence of microfilaria. According to the morphological characteristics of microfilaria determining the species was also conducted. Of the total 112 dogs, 11 samples (9.82%) were positive.
    Keywords: Dirofilaria immitis, modified Knott test, Urban, rural dogs
  • Zainab Sadeghi Dehkordi *, Behnam Bahrami, Masud Soltani Alvar, Mahmoudreza Rasouli, Bahareh Kordi Pages 33-40

    Supervision on bird's health Care is of great importance because of its close and direct contact with people. For this descriptive cross-sectional study, by referring to 27 villages of around Hamedan province, fecal samples were collected from 400 domestic birds (100 chicken, 100 rooster, 100 duck, and 100 turkey) and 100 fecal samples were collected from each bird.. Sampling was done by cluster sampling method consisting of three different climates including cold and mountainous, cold and low altitude, temperate and low altitude. Before sampling, age and sex of each bird were recorded in the specification form, then the samples were transmitted to parasitology laboratory of Faculty of Para Veterinary Science, and the samples were tested microscopically for detection of various parasites contamination applying standard and regular floatation method.

    Keywords: gastrointestinal parasites, Poultry, Hamedan
  • Fatemeh Arabsalmani, Seyedhesamodin Emadichashmi *, Saeideh Naeimi, Mohammad Abdoshah Pages 41-50

    The poultry industry is one of the most important source of protein supply in human societies which is always challenge by various diseases like Newcastle. It is essential to improve immune function to prevent serious damage in poultry herds. Peliom is a herbal medicine, PelargoniumSidoides root extract that is able to cure acutebronchit and symptoms of bronchits, commoncold and symptoms, Asthma, Bactrial and viral disease and improvement of immunue system. This study is, The Effects Of Peliom On Immunity, growth performance, Feed conversion raito in broilers chicks. In this study, 100 Ross308 broilers were randomly divide into five treatment groups. Different dosage of peliom were add to water three days before and after of vaccination and 10 birds from each group selected for blood sampling in order to evalue antibody titrs against Newcastle, HI test were performed in 1,14,21,28,35,42th days. In 35th day Newcastle velogenic virus was injected to eight birds from each group. In this study peliom had no significant effect on food intake, appetite, FCR. after 3th week Peliom (dose-dependent) was able to improve significantly the antibody against Newcastle in some of the treatments studied (P <0.05).

  • Zahra Alijanpour, SARA MEHDIZADE *, MohammadReza Salimi Bajestani Pages 51-60

    The present study aimed to isolate and identify superficial fungal flora of the skin and gills of rainbow trout in the Shahrood city. Specimens were taken from the gill and skin of 100 rainbow trout from 5 fish farms during winter and spring, then were cultured on SDA and GPA medium. Isolated fungi were identified according to the colony morphologies and microscopic characteristics. In this study, 11 genera of fungi, including Aspergillus sp., Fusarium sp., Phoma sp., Cladosporium sp., Alternaria sp., Penicillium sp., Rhodotorula sp., Candida sp., Geotricum sp., Trichosporon sp., and Malassezia sp. were isolated that Phoma sp. and Fusarium sp. are pathogenic aquatic fungi. The most prevalent fungi were related to Aspergillus (16.66% on the skin and 23.8% in gill). Variety of isolated fungi indicated that sanitary and environmental condition of the farms are unfavourable and would cause a decrease in total production, an increase of fungal infection and treatment cost. Ecological differences play an important role in the species diversity of superficial fungal flora.

    Keywords: fungal flora, skin, Gill, Rainbow trout, Shahrood
  • Amir Sattri * Pages 61-67

    Identification and morphoanatomic evaluations of Persian Gulf species are the primary steps of the possibility assessments of culture, propagation and mass production of this species and preventing the importation and culture of invasive and non native species in inland waters. Three genus (G) of Haemulidae family exist in Persian Gulf (One species in (G)Diagrama sp. And (G)Plectorhynchus sp < em>. and five species in (G)Pomadasys sp.). No integrated study on Persian Gulf Grunter morphology was observed by authors then 11 male Javelin Grunter have been caught and in order to make a better penetration of fixative (formalin solution 10%) an incision was made on the abdomen (anterior side of the anus) then fish were transported into aquatic lab of Kerman university for anatomic and biometric investigations. The morphometric traits (total, standard and forkal length, head length, body depth, orbit and iris diameter and optic distance) and numerable meristic parameters (lateral line scales, number of fin rays and pharyngeal teeth) and digestive organs length were assayed. The relative length of oral cavity, pharynx, esophagus stomach and intestine were respectively 14.1, 5.9, 5.4, 15.9 and 56.9%. The pharyngeal teeth formula was 4.5.4.5.5—5.5.5.4.4 on the ceiling and 2.5.9.10.9—8.8.7.7.4 at the bottom of pharynx. The findings confirm the dependency of this fish to Haemulidae and are in accordance with the carni/omnivorous feeding habit.

    Keywords: Sangsar, Biometry, Morphometrics, Meristics
  • Seyed Javad Ahmadpanahi * Pages 69-77
    Abstract Parathormone helps maintain plasma calcium concentration. Little researches have been done about anatomical and histological characteristics of the camel parathyroid gland in the world. The aim of this study was to determine the anatomical and histological structures of parathyroid glands of one-humped camels. Macroscopic structures such as topographical and morphological characteristics of the Parathyroid glands of 40 one-humped camels (20 males and 20 females) were studied. Microscopic structures of these glands were studied after sectioning and staining with Hematoxylin-Eosin, Werhooph, and Toluidine blue. The parathyroid gland in the one-humped camel contained two pairs of internal and external parathyroid. The external part of the parathyroid gland is covered by the cranial end of the thyroid gland, whereas the internal part of the parathyroid gland is located into the caudal end of the thyroid lobe and near its ventral border. Data analyzing of weight and dimension of these glands by SPSS revealed that there are no significant differences between male and female camels. Without significant differences, the weight and dimension of the right external parathyroid gland are greater than the same left gland in both male and female camels. Both chief and oxyphil cells are presented in the parathyroid glands of one-humped camels. The oxyphil cells are located between the chief cells both in small clusters or single and their population is smaller than the chief cells. This study reveals that there are not many differences in anatomical or histological characteristics of parathyroid glands between one-humped camels and other domestic mammals.
    Keywords: camel, parathyroid, oxyphil cell, histology, and anatomy
  • Khaterh Kafshdouzan * Pages 79-87

    Presence of Extended-Spectrum β-lactamase (ESBL) such as CTX-M is one of the major reasons for resistance of Enterobacteriaceae to β-lactam antibiotics. Since there is no detailed description in prevalence of CTX-M in Escherichia coli isolates in Semnan provine of Iran, the purpose of this study was determination of prevalence of production blaCTX-M type gene in broiler chicken farms in Semnan. In this study, of 156 isolates collected from poultry farms and veterinary laboratories, 100 strains includes 50 E. coli from cloac of apparently healthy broilers and 50 E. coli from viscera of broilers, which was isolated and purified by biochemical differential tests after confirmation. BlaCTX-Mgene was determined by PCR amplification. The results of this study showed that 18% (9 strains isolated from suspicious viscera and 9 strains from healthy birds) strains had blaCTX-M gene. According to the results, there was no significant difference between the two groups in the prevalence of blaCTX-Mgene, which indicates that healthy broilers in Semnan broiler farms could be as an important reservoir for dissemination of antimicrobial resistance by contaminating food chain. Therefore, it is necessary to plan continuous health care programs against the risk of the presence of ESBLs-causing microorganisms.

    Keywords: antimicrobial resistance, Escherichia .coli, Extended-Spectrum β-lactamase (ESBL)
  • Ali Mahdavi *, Bahareh Nourizadeh Nashli Pages 89-102
    Rearing of Sangesari breed in Semnan province depends on Chashm rangeland and determining the quality of forage is one of the most important factors for proper management of rangelands, therefore,this study was conducted to determine the nutritive value of Chasham rangeland and compare it with sheep requirements. Samples obtained by using quadrate dropping in 20 replicates and after identifying of the genus and species, proximate analysis, determining calcium and phosphorus, fibers, dry matter and crude protein degradability and invitro digestibility  (Tilly &Terry and Gas Production techniques) were done. Results showed this pasture included five species from four families included Asteraceae, Rhamaaceae, Polygonaceae, Fabaceae. Amount of DM, CP, CF, NDF, ADF, ADL, EE, calcium, phosphorus and Ash were 94.24, 8.23, 35.75, 65.15, 50.30, 14.20, 1.15, 1.229, 0.085, 8.25 percent respectively and metabolizable energy concentration was 1.40 Mcal/KgDM. Generally, this pasture in major parameters (Energy and Protein) have the nutritive value between Conventional Forages (alfalfa and straw(. As a conclusion, feeding sheep (in different periods of life),on this pasture could not lead to meet all nutrients requirements exceptcalcium and to achievement to maximum production efficiency using of supplementary feeding is necessary
    Keywords: Gas production technique, Nutritive value, Semnan province, Degradation, Chashm Pasture
  • Mostafa Abdollahi *, AliAkbar Moradi, Morteza Abdollahi, Samad Lotfollah Zadeh, MohammadJavad Barimani Pages 103-113

    Transfer of immunoglobulin from mother to baby through placenta or colostrum is called passive transfer (PT). The ruminant placenta is a syndesmochorial type and is a barrier against the transfer of maternal immunoglobulins from the blood to the infant. Therefore, in ruminants, the inability to transmit colostrum immunoglobulins is called Failure of Passive Transfer (FPT). This study aimed to determine the percentage of FPT in lambs and kids in Garmsar County and the effect of factors such as race, gender, mother's age, mother's parturition and type of livestock (lamb or kid) on FPT. This study was performed on 101 healthy 2-4 day-old lamb and kid in 10 herds of sheep and goats in Garmsar County. After examination, confirmation of clinical health, sex, age, race, birthday time, number of mothers, parturition, maternal age and newborn weight, 3 ml of sterile blood was obtained from the jugular vein. These samples were immediately referred to the lab in without anticoagulant tube and adjacent to the ice. The biuret method and Zn-sulfate turbidity test were determined on the level of total protein and immunoglobulin G serum. The results of this study revealed 50/50% occurrence of FPT in the lambs and kids understudy, the relationship between race and sex with the incidence of FPT, and the lack of relation between maternal age, mother's parturition and type of livestock with the incidence of FPT.

    Keywords: Immunoglobulin, Colostrum, Failure of Passive Transfer, lamb, kid